Geef jezelf gemakkelijk positieve aandacht

Had jij ook toen je begon met autorijlessen dat je ineens overal lesauto’s zag? Of toen je zwanger was er ineens overal zwangere vrouwen liepen?  We denken/ zien / voelen en horen allemaal vanuit ons eigen referentiekader. Dat wat we nog nooit gezien of meegemaakt hebben ,zien we soms niet eens. Simpelweg omdat we het niet kunnen herkennen en er genoeg andere prikkels zijn om onze zintuigen bezig te houden.

Verder is het ook nog eens zo dat wat aandacht krijgt groeit! Als je aandacht besteed aan het ontwikkelen van een vaardigheid, aan een relatie of bijvoorbeeld aan je moestuin dan zal je merken dat het groeit, en dat het meer van je gedachten in beslag neemt.

Dit geldt voor deze positieve dingen maar ook voor de negatieve. Als je dus vaak stil staat bij wat er mis gaat en hoe je het allemaal NIET wilt, is dit ook wat groeit. Als je dus graag iets wilt veranderen en je formuleert dit als het niet meer willen, geef je er nog steeds aandacht aan. Je houdt het onbewust toch in stand. Ik wil niet meer snoepen/ ik wil niet meer dik zijn/ ik wil niet meer boos worden op mijn kind, ik wil stoppen met roken, ik wil mijn familie niet meer verwaarlozen…. Etc. etc.  Helpen dus allemaal NIET.

Je hersenen kunnen het woordje ‘niet’ niet verwerken zoals wij dat bedoelen. Wij willen er iets mee uitwissen. Toch benoemen we wat we graag willen uitwissen en daarmee geven we het aandacht en is het er nog steeds wel! Denk maar eens niet aan een roze olifant. Als ik nu niet over die roze olifant was begonnen had je er vandaag nooit aan gedacht. Toch heb je hem nu wel de aandacht gegeven. Zo werkt dit ook voor het stoppen met roken of bijvoorbeeld nagelbijten. Als je denkt aan stoppen met roken denk je aan roken en als je niet meer mag nagelbijten denk je aan nagelbijten. Wat ga je dan doen? Juist, roken of nagelbijten….

Je kunt dus zelf kiezen waar je je aandacht aan besteedt en wat je graag wilt. Als je je focus legt op je doel is het gemakkelijker om er ook te komen. Je geeft immers aandacht aan wat je wel wilt! Als je doel is: ‘ik heb lange en sterke nagels’ kun je ook gemakkelijker bedenken wat je daarvoor nodig hebt. Ik heb een gezonde levensstijl, ik heb een goede relatie met mijn kind/familie, ik ben slank….. formuleer wat je graag wilt in plaats van waar je mee wilt stoppen.

Het zegt niet per se dat als je je doel goed formuleert je probleem in één keer opgelost is (soms wel trouwens!). Het opent vooral deuren om anders te gaan denken. Als je namelijk denkt: ‘ik heb lange en sterke nagels’ waar je voorheen aan het nagelbijten was dan kun je ook makkelijker andere oplossingen zien. Lange en sterke nagels krijg je door een fijn verzorgingsproduct te gebruiken en je kunt er mooie nagellak op doen. Verder kun je ze aandacht geven door ze te vijlen en wellicht trakteer je jezelf op een manicure behandeling als je nagels je doellengte hebben bereikt. Op die manier maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

Ga je nog op vakantie? Wat wil jij graag wél op vakantie? Wat is je doel???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *