Je eigen goeroe ben jezelf!

Ieder mens is uniek. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en eigen ervaringen. Dat maakt de wereld gevarieerd, interessant en het geeft ons de kans om van elkaar te leren. Het zorgt er ook voor dat wat voor de één werkt niet per se ook bij de ander werkt. Verder is het ook niet zeker of het jou de tweede keer ook helpt..

Er is niet één recept dat werkt  voor iedereen in een bepaalde situatie.  Wel  zijn er gemiddelden. Deze vinden we terug in oefeningen / medicijnen en bijvoorbeeld ook leerprogramma’s.

Je denkt misschien: wat maak je het lastig!? Hoe moet ik nu weten wat werkt voor mij en wat bij mij past? Het is lekker gemakkelijk om mijn probleem op dezelfde manier op te lossen als mijn buurvrouw en wat voor haar werkt zou toch ook voor mij moeten werken?

Wij mensen ontvangen graag advies van een expert. Je gaat naar de tandarts voor je tanden, naar de dermatoloog voor je huid en naar de cardioloog met hartklachten.  Logisch, zij hebben doorgeleerd en ervaring opgedaan met jouw probleem en weten er veel van af. Ze kunnen het sneller  voor je oplossen dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan.

Toch daag ik je uit om altijd zelf te blijven nadenken en vooral voelen. Laat je niet verblinden door iemand omdat hij of zij langer gestudeerd heeft dan jij. Of omdat hij of zij ouder is/ veel ervaring heeft/ een duidelijk verhaal kan vertellen. Luister naar diegene en voel of het bij jou klopt. Is jouw probleem hiermee opgelost? Past dit bij jou? Is dit een manier waarbij jij je goed voelt?

Jij bent namelijk ook een expert, je eigen expert! Diep vanbinnen weet je namelijk altijd of iets goed is voor je of niet. Ik wil je niet aanmoedigen om eigenwijs te worden of dingen altijd beter te weten. Wel vraag ik je niet zomaar alles aan te nemen.

Iemand anders kan jouw probleem niet voor jou oplossen, dat kun je alleen zelf.

Wel kun je daarbij hulp en begeleiding krijgen en aannemen. Vind daarvoor iemand/ iets dat bij jóu past. Werkt een bepaalde therapie niet voor je? Kijk dan om je heen wat er nog meer is. Zit je met je arts niet op dezelfde golflengte? Probeer een second opinion. Heeft jouw medicijn teveel bijwerkingen? Kijk eens of je het met voeding op kunt lossen in plaats van met het medicijn (wel altijd onder begeleiding/ in overleg met je arts!)

Om terug te komen op de titel van dit artikel: ik geloof niet in goeroes. Ik geloof niet in mensen die zeggen de waarheid in pacht te hebben en op alles een antwoord te hebben. Ik geloof niet in mensen die alleen maar tentoonspreiden wat je allemaal kunt bereiken en wat je daarvoor móet doen.

Wel geloof ik in mensen die hun menselijke kant tonen. Mensen die je als voorbeeld kunt stellen en waar je in een bepaald opzicht veel van kunt leren. Nog meer geloof ik in ze als ze laten zien dat ze ook gewoon mensen zijn en soms ook falen. In hun expertgebied of op een ander vlak.

Wil je weten of iets of iemand je kan helpen op jouw weg? Vraag jezelf dan af: ‘maakt het me sterk of maakt het me zwak’? Maakt het je sterk? Ga er mee door! Maakt het je zwak? Zoek iets/ iemand anders! Hiermee maak je jezelf tot je eigen goeroe en ontdek je jouw waarheid. Hierdoor kun je groeien en vooruit komen.

Wat maakt jou sterk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *