Lichaamstherapie is waardevol

Ons lichaam is een zeer complex en vernuftig voertuig, waarmee wij hier op aarde kunnen leven. Nog steeds zijn nog lang niet alle functies in het lichaam wetenschappelijk aangetoond en regelmatig blijken aannames en onderzoeken toch niet te kloppen.

We nemen ons lichaam vaak voor lief en dit kan ook, want we hoeven niet na te denken bij de basiszaken als ademhalen, verteren van voeding en ook weer het loslaten daarvan. Zonder al te veel stil te staan bij je lichaam kun je heel ver komen, het is een zeer sterk organisme dat erg veel kan hebben!

We hebben ook hersenen gekregen om te denken en ons te ontwikkelen.  We kunnen ons lichaam hiermee tot op zeker hoogte aansturen volgens onze wil. Veel mensen overleven op wilskracht aangestuurd door gedachte. Dit kun je erg lang vol houden, soms wel een leven lang.

Toch zijn onze hersenen niet de enige intelligentie die ons lichaam bezit!

Alle cellen van ons lichaam hebben namelijk een geheugen en kunnen ook nieuwe dingen leren.

In onze lichaamscellen wordt veel informatie opgeslagen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien bij dementerende mensen. Ook als ze al heel ver zijn in het ‘ziekteproces’ en niet veel meer kunnen via de hersenen, kunnen deze mensen vaak nog wel bepaalde routines uitvoeren. Ook zijn ze in staat om nieuwe dingen aan te leren in bijvoorbeeld bewegingen.

Met het opslaan van informatie in lichaamscellen bedoel ik onder andere het herinneren. Soms herinner je je een bepaalde situatie door een aanraking op een bepaalde plek, of door een geur of door een windvlaag… Dit kan in een fijne situatie zijn maar waar we het vaak vooral van herkennen is schrik of een angstige situatie.  Je hoeft er niet bij na te denken het is er gewoon ineens.

Dit opslaan van informatie in je cellen is een van de grote redenen waarom een lichamelijke therapie als shiatsu zo veel waarde kan hebben voor je gevoel van welzijn. Ook yoga, tai chi, meditatie en andere oefeningen waarbij je lichaamsbewustzijn opbouwt, laten je voelen wat je lichaam al weet. Je zult ook merken dat hoe langer je deze vormen van beweging voor je lichaam doet of ondergaat, hoe gemakkelijker je weet wat goed voor je is. Eigenlijk ben je tijdens deze therapie of lessen met je lichaam in gesprek.

Het mooie is, dat je er niet bij na hoeft te denken. Het gaat om het ervaren van je lichaam en van bijvoorbeeld spanningen/ontspanning, warmte/koude en pijn/comfort. Dit zijn allemaal signalen van het lichaam die je bewust kunnen maken van je welzijn, hoe goed gaat het met jou? Je hoeft je hiervoor niet geestelijk in te spannen, liever niet zelfs! Daarmee zet je namelijk weer vast wat je ervaren hebt. Het gaat om het contact met je lichaam en daarbij zit ons hoofd vaak in de weg. Zodra je het wilt gaan analyseren zet je het beeld weer stil. Een stilstaand beeld is een illusie en kost erg veel energie die vervolgens niets oplevert.

In het westen hebben we geleerd veel in ons hoofd te leven. Het levert wat op om goed over de dingen na te denken en de ratio wordt vaak boven het gevoel verheven. Hierdoor krijg je steeds minder contact met je lichaam, en dat is zonde! Het lichaam heeft ons zoveel te vertellen, kan zoveel signalen geven en is zo wijs!

Ik raad iedereen aan een manier te vinden waarmee je kunt ervaren, en hiermee de wijsheid van je lichaam aan te spreken. Je lichaam weet namelijk precies wat je nodig hebt. Wanneer je je daarvoor open stelt en leert luisteren naar de signalen van je lichaam zul je je veel prettiger voelen en veel ongemakken voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *