Tril jij ook?

De vorige keer ging het artikel over de wijsheid van je lichaam. Je cellen slaan allerlei informatie op en dat betekent dus dat je niet alleen onthoudt met je hersenen, maar met je hele lichaam.

Vandaag gaat het artikel verder in op wat je met deze kennis kunt. De vorige keer haalde ik al aan dat lichaamstherapie erg waardevol is. Je bewust zijn en worden van je lichaam, de signalen (her)kennen en dan ook dat doen wat jou helpt om los te kunnen laten.

Dit is zo belangrijk omdat wij over het algemeen veel vastzetten. Het grootste deel van de mensen die ik in de praktijk zie, hebben spanningsklachten in spieren en/of organen. Hiervan worden ze zich vaak pas bewust als een beweging echt niet meer lukt, of er daadwerkelijk een klacht ontstaan is. De spanning is dan al flink opgelopen en vaak is het eens stapeling van allerlei gebeurtenissen die niet de tijd of ruimte krijgen om los te laten.

Van nature hebben wij mensen stress. Zonder deze stress kunnen we niet leven, het zorgt ervoor dat je aan de slag gaat met dat wat nodig is en in gevaarlijke situaties zet het je vecht/vlucht reactie aan. Toch is het ook minstens zo belangrijk deze stress weer los te laten. Helaas willen of kunnen we vaak niet meer de tijd en ruimte nemen om te ontspannen.

Je krijgt zonder ontspanning een opstapeling van deze stress in je systeem. Je cellen slaan immers op wat je meemaakt en daarmee kun je hele gedeelten van je lichaam letterlijk vastzetten.

Het lichaam heeft een enorm zelfhelend vermogen en heeft overal een oplossing voor. Toch komt dat blijkbaar niet overal tot uiting, want hoeveel mensen lopen er niet rond met klachten? In onze maatschappij zijn er een aantal dingen ingeslopen waardoor we het zelfhelend vermogen van ons lichaam niet meer aanspreken.

Hier in Friesland zie ik vaak het ‘even doorbijten’ wat via de opvoeding overgeleverd wordt van generatie op generatie. Even doorzetten is niet erg, maar vaak moeten we dit op alle vlakken en wordt het een hele opgave om aan je eigen of andermans verwachtingen te voldoen.

Onder ‘sociale druk’ onderdrukken we ook natuurlijke ontspanningsmechanismen. Weet jij nog de laatste keer dat je flink geschrokken bent? Trilde je na die tijd ook? En hoe lang mocht dat van jezelf? Dat trillen is namelijk de manier van je lichaam om de spanning van je ‘trauma’ (of stress) los te laten. Kinderen en dieren laten dit over het algemeen gewoon gebeuren en als ze dan uitgetrild zijn, is de spanning weg en kunnen ze weer verder.

Wij volwassenen vinden het vaak vervelend om zo ongecontroleerd te bewegen en zetten daar al gauw een rem op. Dit zorgt ervoor dat je je spanning bij je houdt en als dat zich opstapelt ontwikkel je klachten.

De volgende keer dat je dus schrikt of iets vervelends meemaakt luister dan eens naar je lichaam, wat heeft het nodig? Wat wil het van nature doen? Een beweging of trillen? Misschien loslaten door naar de wc te gaan?? Of misschien je uiten door even explosief te bewegen/dansen? En voel eens hoe opgelucht je je daarna voelt, misschien nog wel meer ontspannen dan voor de schrik…

Het gaat uiteindelijk allemaal om beweging. Als je iets vastzet, zet je het stil. Stilstaand water gaat stinken… en om met het begin van het eerste artikel te eindigen, dit is waarom lichaamstherapie waardevol is, het zet je (lichaam) weer in beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *