Vijf manieren om je energie terug te halen

Ken je dat? Je voelt je lekker energiek en na een gesprek met iemand in de supermarkt of op een feestje voel je je ineens heel erg leeg. Of misschien zelfs al na een wandeling door een drukke straat…

Van de ene persoon krijg je energie en de ander neemt het, en dat kan knap lastig zijn. Je hebt het niet voor het zeggen en zonder dat je het wilt krijg je misschien zelfs op een gegeven moment een hekel aan die persoon. Vooral jammer als dit een persoon is die dicht bij je staat! Je komt diegene immers elke keer weer tegen.

Allereerst is het meestal zo dat deze zogenaamde ‘energievampiers’ zelf niet weten dat ze je leeg trekken. Iedereen heeft zijn eigen strategie ontwikkeld om aan energie te komen en om een balans te houden. En dat is niet voor niets. De een doet dat op een positieve manier, en de ander op een negatieve. Vaak heeft dit te maken met hoe je aandacht kreeg in je kindertijd. Wat moest jij doen om de aandacht van je ouders te trekken? Het helpt dus niet om iemand er om te ‘veroordelen’ want meestal is er geen opzet in het spel.

Ondanks dat het waarschijnlijk niet bewust gebeurt en vast ook niet met de intentie om jou te schaden, is het wel lastig om mee om te gaan. Helemaal als je daarna een tijdje van de leg bent en zelf vervolgens niet meer je eigen ding kunt doen.

Hierbij geef ik je graag vijf manieren waarmee je ervoor kunt zorgen dan je lekker bij jezelf blijft en, wanneer je dat stadium al voorbij bent, weer bij jezelf terug komt. Het zijn methoden die je kunt toepassen voor een contact met iemand of bijvoorbeeld voor je naar buiten gaat. Ook helpen ze na de tijd als je merkt dat je na een contact moe en futloos bent. Toch wil ik wel benadrukken dat het een hulpmiddel is en niet een pincode om alles in een keer op te lossen. De ene keer zal het dan ook gemakkelijker gaan dan de andere keer. Het zijn vooral manieren waardoor je je bewust wordt van wat er gebeurt. Ook maak je bewust de keuze om weer bij jezelf te komen. Het is dus om jezelf te ondersteunen.

  1. Allereerst helpt het om goed met je voeten op de grond te staan. Het gaat er uiteindelijk vooral om dat je bij jezelf kunt blijven en stevig in je schoenen staat. Hiervoor kun je een grondingsoefening doen. Dit kan door even de tijd te nemen om te voelen of op te merken hoe je zit, ligt of staat. Maak contact met je gewicht en hoe je gedragen wordt door de aarde. Je voeten/zitvlak, of als je ligt misschien wel de hele achterkant van je lichaam, worden gedragen. Maak je maar lekker zwaar. Ook kun je een aantal keer je bekkenbodemspier (de spier waarmee je het plassen ophoudt) aanspannen en weer ontspannen om goed bij jezelf te komen. Dit is een basis die je helpt bij alle volgende oefeningen.
  1. Maak voordat je je huis uitgaat een bescherming om je heen zodat je wel kunt zien wat er gebeurt maar mensen/ situaties niet meer bij je binnen kunnen komen. Er zijn verschillende methoden waarmee je dat kunt bereiken. Een bekende en gemakkelijke methode is door je grens aan te geven door middel van een visualisatie. Stel je maar voor dat er een ei/bol van licht om je heen zit. Het is een helder doorzichtig licht waar je alles gewoon doorheen kunt zien. Toch zorgt dit licht ervoor dat de (negatieve) dingen op een afstandje blijven. Je kunt ze wel zien maar ze dringen niet binnen waardoor het je niet direct kan raken. Hierdoor kun je objectiever zijn en behoud je je energie. Iemand anders krijgt minder kans om vat op je te krijgen en je voelt je hierdoor lekker veilig. Je kunt de visualisatie uitbreiden met bijvoorbeeld symbolen die je helpen, die maak je vast aan je ei van licht en laat je ook een connectie maken met de aarde. Ook bijvoorbeeld een tuintje langs de rand van je bol bij de grond kan helpen om je grens duidelijk te maken en je steviger in je schoenen te laten staan. Fantaseer wat er bij jou past en laat vooral je gevoel gaan. Je hoeft er niets van te vinden, alleen maar te laten gebeuren….
  1. Je kunt ook iets fysieker aan de slag gaan om je te beschermen. Neem eens de tijd en maak met bijvoorbeeld een touw (of iets anders wat voor jou werkt) een grens om je heen. Als je je grens hebt getrokken, speel er dan eens mee. Misschien wil iemand je wel even helpen door je te laten voelen hoe het voelt wanneer er iemand over je grens gaat door dit letterlijk even te doen. Zorg ervoor dat je als je stopt je een perfecte grens hebt gemaakt op de afstand die goed voor jou is. Blijf dan nog een tijdje in je eigen ruimte staan en voel goed hoe dit voelt. Merk op wat het met je doet en stel je ook de veiligheid voor die het met zich meebrengt. Als je hier een duidelijk gevoel of idee bij hebt, kun je hier in een latere situatie gemakkelijk weer contact mee maken. Ook nu laat je dan de ander minder effect op je uitoefenen en blijf je zelf stevig staan. Door even te denken aan hoe lekker het voelde met de grens om je heen, creëer je hem direct weer.
  1. Als het al te laat is en je bent moe van wat iemand je heeft verteld dan kun je het volgende doen: geeft het probleem van de ander terug aan hem of haar. Je kunt dit doen door middel van een beweging; gooi  het bijvoorbeeld over je schouder. Ook kun je hardop of in gedachten zeggen: ‘Pietje of Klaasje ik geef je je probleem terug. Ik wil naar je luisteren en helpen in wat ik kan maar het is jouw probleem en jij mag er voor zorgen.’ Wat je hiermee doet is alles behalve onverschillig. Het lijkt misschien wel zo omdat je iets terug over de schutting gooit, maar het zal jou en de ander alleen maar helpen. Je helpt iemand namelijk niet door er mee rond te blijven lopen. Hij heeft daar niets aan en jij ook niet. Wat wel kan helpen is dat jij gewoon je energieke zelf blijft waardoor je de volgende keer weer kunt luisteren. Of misschien een handje te helpen met het een of het ander. Ook geef je iemand zijn eigen verantwoordelijkheid terug want je kunt toch nooit iets echt oplossen voor iemand anders. Je kunt alleen diegene helpen zèlf een oplossing te vinden. Zelf je dingen oplossen maakt je sterk.
  1. Ook kun je visualiseren dat de ander op een afstand van je komt te staan. Kijk in gedachten maar eens hoe dicht de ander bij je staat en zet er maar iets tussen. Misschien is het een kleur die je ertussen ziet of voelt, misschien ook wel een mooi landschap of wat er ook maar in je op komt. Door er iets neutraals tussen te zetten krijg je de afstand die je nodig hebt om weer bij jezelf te komen en om je eigen energie weer in eigendom te nemen. Merk maar eens op hoe effectief deze eenvoudige methode is om je eigen lichaam weer te voelen!

Veel succes met deze methodes. Ze zijn erg effectief en oefening baart kunst! Probeer het gewoon nog een keer als het niet direct lukt en je zult zien dat het steeds gemakkelijker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *