Weerstand tegen medicijnen?!

In de complementaire praktijk hoor ik vaak dat mijn cliënten liever geen reguliere medicijnen willen gebruiken. De redenen daarvoor lopen uiteen van bijwerkingen tot het lichaam belasten met stoffen die het ook weer kwijt moet, het onderdrukken van de symptomen in plaats van oplossen en het niet werken van medicijnen. Vaak willen ze dan ook liever stoppen met medicijnen en/of ze zoeken een alternatief.

Intuïtief voelen deze mensen aan dat de synthetische stoffen in medicijnen niet lichaamseigen en natuurlijk zijn waardoor er een weerstand ontstaat tegen medicijnen. De anticonceptiepil bestaat bijvoorbeeld vaak uit gefabriceerde synthetische hormonen die wel lijken op de hormonen in je lichaam maar de ‘bezieling’ missen. Ook komt het voor dat er niet alleen iets wordt vernietigd wat klachten oplevert maar ook dat wat je helpt. Zo ontstaan bijvoorbeeld bij het gebruik van antibiotica regelmatig problemen met de maag en darmen. De goede bacteriën en slijmvliezen worden namelijk óók aangetast.

Toch zijn medicijnen soms wel nodig! Ze kunnen je helpen je een flinke duw in de goede richting te geven. Hierdoor kan het leven een stuk aangenamer worden en kun je, als je uit de ‘crisis’ bent, gemakkelijker werken aan dat wat je ziek gemaakt heeft. Als je een hartaanval krijgt, ben je vast blij met hoe de Westerse geneeskunde werkt!

Het mooiste zou natuurlijk zijn als we preventief goed bezig zouden zijn met onze gezondheid . Dan zouden we een disbalans niet hoeven uit te laten groeien tot een klacht of aandoening. In onze westerse maatschappij leren we dat alleen niet van kinds af aan. We zijn dus niet gewend daar tijd voor te nemen. Ook spelen er vaak zaken op onbewust niveau waardoor je blind bent voor dat wat jou ziek maakt van binnenuit.

Daarom ben ik er van overtuigd dat je jezelf best mag toestaan om reguliere medicijnen te gebruiken. Ze kunnen je helpen een spiraal te doorbreken en om je problemen (tijdelijk) op te lossen. Als je voor een chronische aandoening of voor de rest van je leven medicijnen moet slikken kun je altijd nog (wel onder begeleiding van een arts!) op zoek gaan naar manieren hoe je de medicijnen kunt vervangen. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer (huis)artsen die ook homeopathie, orthomoleculaire therapie en of healing toepassen. Dan heb je de kennis van de westerse geneeskunde gecombineerd met het holistisch bekijken van de mens, en zo kan het elkaar versterken.

Als je voor medicijnen kiest kun je ze maar het beste ook accepteren! Dan werk je ze niet onbewust tegen en kunnen ze je ook zo goed mogelijk helpen! Als je, ondanks je keuze voor een medicijn, toch nog weerstand voelt dan kun je een handeling uit de MIR-Methode toepassen. Je pakt dan voor het innemen van het medicijn het doosje erbij en zoekt de naam op van het medicijn. Dan aai je met je ene hand over de rug van je andere hand en tijdens dat aaien spreek je drie keer hardop de naam van het medicijn uit. Je stelt dan je lichaam gerust (door het aaien) en geeft je onderbewuste toestemming om het medicijn op te nemen en je te laten helpen. Hierdoor worden  ook minder bijwerkingen ervaren.

Als je dan de keuze hebt gemaakt om medicijnen te gebruiken en ze te accepteren, dan is het ook goed om te blijven voelen wat het met je doet. Wat verandert er? En versterken ze of maken ze zwak? In het eerste geval is het natuurlijk prachtig en kun je als je sterk genoeg bent (altijd wel in overleg met een arts!) stoppen. Als de medicijnen je verzwakken is het handig om dit kenbaar te maken aan de arts. Soms moet je namelijk ook kiezen tussen ‘twee kwaden’, de aandoening of de bijwerkingen van het medicijn. Zorg er dan voor dat je ook weet wat je kiest en kies met overtuiging. Als je je keuze hebt gemaakt (welke dan ook) kun je ook verder gaan werken aan je aandoening op een ander vlak.

Klachten en aandoeningen komen vaak voort uit bepaalde patronen. Dit heeft te maken met je ontwikkeling tot nu toe, de omstandigheden die je bent tegengekomen en soms ook alleen de omstandigheden van nu. Hoe korter iets aanwezig is hoe sneller je het over het algemeen op kunt lossen! Door middel van het werken aan die patronen neem je de oorzaak weg en kun je later wellicht alsnog je medicijnen gaan afbouwen. Bijvoorbeeld shiatsu, healing, yoga, meditatie, homeopathie, mesologie en orthomoleculaire geneeswijzen (voeding)kunnen je helpen inzicht te krijgen in je processen. Dat kan niet zo zwart op wit als dat hier staat, en ook niet zo zwart op wit als de Westerse geneeskunde dat doet. Dit is een proces dat meer te maken heeft met ervaren dan met denken en dat maakt het ook ongrijpbaar. Toch ervaren mensen die zich bewuster worden van hun eigen proces na verloop van tijd een acceptatie ontstaan die kan leiden tot transformatie. En als je patroon getransformeerd is, kun je het loslaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *