Zo leer je je lichaam kennen

In dit artikel deel ik een meridiaanstrek oefening met je waarmee je leert voelen hoe het met je gaat. Wanneer je je bewust bent van je lichaam kun je gemakkelijker je grens aangeven.  Het gaat hierbij vooral om het voelen van je eigen lichaam en de spanning. Het is in dit geval niet belangrijk hoe ver je komt met de strekking. Je kunt het vergelijken met wat er tijdens een shiatsubehandeling gebeurt. Je wordt je bewust van wat je wel en niet kunt en daarmee van hoe je lichaam er op dit moment aan toe is. Verder hoef je er ook geen conclusies of oordelen aan te geven. Alleen maar voelen: op dit moment is het zo. Als je dit vaker doet leer je je lichaam kennen en kun je hierdoor beter je grens aangeven.

Deze oefening is heel geschikt na zittend (bureau)werk om de spanning van je nier- en blaas meridianen te halen. Het is een oefening die je heel gemakkelijk staand kunt toepassen. De grens van hoe ver je kunt, ligt elke keer ergens anders. Door de invloed van het moment van de dag en je gesteldheid kan het zijn dat je de ene keer veel verder komt in de oefening dan de andere keer. Dat is niet belangrijk voor de werking van de oefening, maak er geen competitie van, maar een ontspannen moment van ‘voelen hoe het op dit moment gaat’.

Het is belangrijk je grens te bewaken, NIET overstrekken! Je bent bezig met het rekken van je meridiaan en als je die overstrekt krijg je het tegenovergestelde effect. Vergelijk het maar met een elastiekje, als je dat te ver uitrekt, knapt het en is de elasticiteit helemaal weg. 

Om ruimte te maken gebruik je je ademhaling.  Je voelt hoe ver je komt in de oefening en ademt diep door. De inademing maakt ruimte en zorgt er wellicht voor dat je iets terugneemt in de oefening, de uitademing brengt ontspanning en je zakt vaak als vanzelf dieper in de oefening. Vaak merk je dat je in de oefening bij elke ademhaling een stukje verder komt. Als dit een keer niet zo is dan is dat ook goed, let op bewaak je eigen grens!

De oefening: Ga staan met je voeten goed op de grond, breder dan schouderbreedte. Knieën lekker losjes, dus uit het slot en voel even bewust hoe je staat. Adem dan diep in en strek je een beetje op met je bovenlichaam om vervolgens op de uitademing je bovenlichaam naar voren/beneden te laten buigen. Gebruik je uitademing om naar beneden te gaan. Als je weer toe bent aan een inademing of wanneer je spanning voelt, stop je de neergaande beweging. Adem in (nog steeds in de houding met je bovenlichaam naar beneden) en laat je op de uitademing weer zakken. Laat je armen lekker losjes hangen en ontspan ook je hoofd en nek.

Ga dan ook voelen waar je de strek voelt: in je benen, rug of schoudergebied? Alles wat jij voelt is goed. Adem een keer of vijf door en als het je gemakkelijk af gaat en fijn voelt misschien nog wel vaker. 

Het is een misvatting om langer te blijven strekken als het niet goed lukt. Je kunt de oefening beter 3 keer heel kort doen als het een dag wat minder goed lukt dan maar vol blijven houden in de houding. Door de oefening 3 keer snel te doen en daarmee een beetje ‘af te raffelen’ verjaag je het teveel aan energie in de meridiaan wat het strakke gevoel veroorzaak. Morgen kan het weer heel anders voelen!

Pas op bij bewegingsbeperkingen.  Als je last heb van je onderrug of een andere klacht waardoor je deze strek niet vrij kunt uitvoeren, overleg dan eerst met je therapeut (fysio/mensendieck of een andere vorm van bewegingstherapie) of deze oefening geschikt voor jou is.

Veel plezier met voelen en laat je hieronder even weten hoe de oefening jou bevalt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *